Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36 77 426-795

Környezetvédelmi irányelveink

Poly-Pack Kiskunhalas Kft környezetvédelmi irányelvek

 

A műanyagok környezetünkre rótt terhelése napjainkban mindennapi téma. Olyannyira, hogy 2018 júniusában a környezetvédelmi világnap fő témája a műanyag-szennyezés volt. Az Indiában megrendezésre került konferencia célja a műanyag hulladékképződés csökkentése, a környezetszennyezés mérséklése, illetve az előzők érdekében teendő lépések meghatározása volt.

Szabályozások korábban is voltak Európa szerte Magyarországot is illetően.

Nálunk a kormány 1995-ben termékdíjat vezetett be, mely célja, hogy a termékek előállítása során keletkezett környezeti károk csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen.

E törvényi szabályozás alá tartoznak a műanyag csomagolóanyagok.

A műanyag csomagolóanyag: könnyű, ártalmatlan, szinte észre sem vesszük.

Mégis jelentős terhet ró a környezetünkre, kikerülhetetlen a használata.

Mi lehet a megoldás?

Egyrészt nagy szerepet kap az alapanyag.

A hagyományos műanyagból készült egyszer használatos, hártyavékony szatyrok és zacskók lebomlási ideje mintegy 400 év, a biológiailag lebomló anyagokból készült zacskóknak néhány hónap alatt nyoma vész.

1. Alternatív megoldást jelent a kukoricakeményítőből készült táska használata.

Magyarországon jelenleg ez a megoldás forradalminak számít, a Poly-Pack Kiskunhalas Kft egyik első gyártója ezen környezetbarát táskáknak. Előnye a felhasznált alapanyagok megújuló forrásból való biztosítása, miközben a használati értéke, teherbírása a hagyományos táskákéval megegyező.

Hátránya nincs.

Szelektíven gyűjthető, néhány hónap alatt teljesen lebomló környezetkímélő megoldás. A termék megfelel az MSZ EN 13432 szabványnak.

Európában ezen táskák használata már mindennaposan elterjedt szokásrendszert vívott ki magának. 2017. 09.01-től Brüsszelben érvénybe lépett az egyszer használatos műanyag szatyrok üzleti célú használatát tiltó szabályozás. Miszerint is a legfeljebb 20 percig használt műanyag áruházi szatyrokat természetes alapú kukorica- vagy burgonyakeményítő tasakokkal váltják fel.

A magyarázat egyszerű: az 50 mikronnál vékonyabb zacskókat, szatyrokat az emberek szinte sosem használják egynél több alkalommal és rögtön a szemétbe kerülnek.

A haladási irány tehát ki van jelölve, a mi feladatunk átvenni a környezetbarát felelősségteljes gondolkodást mind az üzleti, mind pedig a magáncélú csomagolóanyag felhasználást illetően.

2. A környezeti terhek csökkentésének másik lehetséges módja a műanyag hulladékok újrahasznosítása.

Nálunk Magyarországon ebben felelősségteljes szerepet kapnak a csomagolóanyag gyártó üzemek, ahol nagytömegű műanyag gyártási hulladék keletkezik a csomagolóanyagok gyártása során egészen az alapanyag ledarálásától kezdve a végső csomagolóanyag kiszállításáig.

A Poly-Pack Kiskunhalas Kft-nél a kukoricakeményítőből készült táskák gyártása mellett megoldott a hagyományos csomagolóanyag gyártása során keletkező technológiai hulladék visszaforgatása a rendszerbe.

A gyártás során keletkezett úgynevezett gyártástechnológiai hulladékból szemetes zsákok készülnek, melyek a kereskedelmi forgalomban kerülnek értékesítésre.

A  hulladékok ezirányú újrahasznosítása révén a nullához közelít a cégből véglegesen hulladékká váló műanyag mennyisége, mely továbbgyűrűzve a környezeti terhelés csökkentéséhez is hozzájárul.

Mi tevékenységünkből adódóan ebben látjuk a felelősségteljes társadalmi szerepvállalást.

Nincs a keresési feltételnek eleget tevő termék.